Világfüggetlen írások

Már a cím is kicsit megtévesztő, mert hát dehogy világfüggetlenek ezek az írások. Ezek csak igazán világfüggők! Ezek zöme ugyanis nem egy kitalált világról szól, hanem arról, amiben éppen most élünk. (Egyébként a fantasy írásaim is erről szólnak csak másképp.) Találhatók itt ezen kívül olyan írások, melyek zsánerben továbbra is sci-fi vagy fantasy elemeket tartalmaznak, de nem tartoznak sem a Fajháborúk kora, sem az Újvilág témakörhöz.

Bár ritkán, de néha versírásra is adom a fejem, ezek közül is olvasható itt egy pár.

Égkékítés, fűzöldítés

Egy korábbi oldalamon adtam ezt a címet az írásaimat tartalmazó szekciónak. Miért? Nos, jobb, ha megszokod már most... Néha nem arról írok, amiről írok. S mégis, pontosan azt mondom, amit akarok, remélem megérted, hogy nincs okod kételkedni.

A mai világban sok-sok határozott, és világos, szépen megfogalmazott beszédet hallhatunk, melynek mondanivalója úgy tűnik elsőre világos, és könnyen érthető. De ha jobban elgondolkodunk, biztosak lehetünk benne, hogy őszinte is a szöveg? Mi van például egy reklámmal, vagy egy politikus beszédével?

Igen, mostanában sokan nézik hülyének az embertársaikat, elhitetvén, hogy az ég zöld, és a fű kék. Sajnos sokan vannak olyan szellemi színvonalon, hogy elhiszik. Mások ugyan tudják, hogy nem igaz, de olyan torz a lelkük, hogy ezt nem teszik szóvá, sőt még talán tovább is szajkózzák a hazugságot, folytatván a világméretű hülyítő kampányt.

Na, hát én elhatároztam, hogy nálam az ég mindig kék lesz, és a fű meg zöld. Ennyi. Ez persze azzal jár, hogy néha "jóóóól megaszondom".

"Sincerum est nisi vas, quodcumque infundes, acescit."
Ha nem tiszta az edény, lehetetlen, hogy amit beletesznek, zavaros ne legyen.

Sci-fi és fantasy

  • Ismeretterjesztés (később)